MENÜ

Donk pozisyonu!

Kasımpaşa'nın Hollandalı'sı öyle bir hareket yaptı ki, geceye damgasını vurdu. 27 yaşındaki futbolcu, sahaya giren ikinci topla Almeida'nın ayağındaki meşin yuvarlağı nişan aldı, gol pozisyonunu kesti. Futbol sahalarında eşi benzeri görülmemiş bu durumu Barış Şimşek sarı kartla cezalandırdı. Kurallarda hareketin karşılığı bulunamadı. Hakem yorumcuları ise farklı yorumlar yaptı.

Donk pozisyonu!

Kasımpaşa-Beşiktaş karşılaşmasına o damgasını vurdu. Lacivert-Beyazlılar’ın savunma oyuncusu Ryan Donk, dün akşam öne çıkan isimdi. Kasımpaşa’nın Hollandalı yıldızı, öyle bir hareket yaptı ki, futbol sahalarında bir ilke imza attı! 30. dakikada gerçekleşen pozisyon şöyle gelişti: Beşiktaş’ın taç atışı kullandığı sırada kenardan bir top daha sahaya atıldı. Siyah-Beyazlılar hücum hazırlığındayken Donk kenardan gelen topu aldı. Tam o anda Beşiktaş, Almeida ile uygun durumda gol hazırlığındaydı. Ancak Donk, Almeida’nın ayağındaki topu, diğer topla hedef aldı ve pozisyonu kesti. Hakem Barış Şimşek Donk’a sarı kart gösterirken, hava atışıyla mücadeleyi tekrar başlattı.

Kural hatası mı?


Bu pozisyon hakem yorumcularının farklı yorumlar yapmasına neden oldu.

İşte o yorumlar:

Ali Aydın: Donk’un yaptığı hareketin kural kitabında tanımı yok. Donk’a neden sarı kart gösterildi? Cevabı centilmenliğe aykırı harekette bulunduğu için. O halde oyuna hakem atışıyla değil, Beşiktaş lehine endirekt serbest vuruş ile başlaması gerekiyor. Hakemin maçı Donk’un ayağından devam ettirmesi hataydı. Beşiktaş maçı kaybederse TFF ya da ilgili bir kuruma itirazda bulunabilir.

Markus Merk: Hakemin vermiş olduğu karar doğru. Öncesinde oyunu durdurmalıydı ama bunu yapmadı. Eğer topla değil de tekmelikle o topa müdahale olsaydı, penaltı verilirdi. Kural hatası diyemeyiz.

Lale Orta: Atılan bir cisim ile topa vurmanın cezası penaltı olmalıdır. Atılan bir cisim elin devamı sayılır.

MİNİ YORUM

30. dakikada Donk, oyun alanına gelen ikinci bir topu sahanın dışına atmak yerine eline alarak oyuna devam etti. Sonra da kendi ceza alanı içerisinde Almeida’nın ayağındaki topa fırlatarak hem topu hem de pozisyonu bozdu. Oyun kurallarının bu tip pozisyonlardaki kararı şu şekilde: Eğer bir oyuncu elindeki bir cisim ile rakibine vurur veya atarsa, topa temas ettiği noktadan bir direkt serbest vuruş verilir. Yani Donk, elindeki topu Almeida’nın ayağındaki topa atınca elin uzantısı sayılmalıydı. Sonrasında da Beşiktaş’ın lehine penaltı verilmeliydi. Ancak Barış Şimşek, pozisyonu penaltı olarak değerlendirmediği gibi oyuna hakem atışıyla başlayarak, bu sefer de kural ihlali yaptı. Çünkü bir hakem, oyun kurallarında belirtilmeyen bir nedenle durdurduysa ve bunun sonucunda da bir oyuncuya sarı kart gösteriyorsa, sarı kart gösterdiği oyuncu aleyhine endirekt serbest vuruş kararı vermeliydi. Barış Şimşek ne yaptı? Donk’a sarı kart gösterdi, hakem atışıyla başladı. Yani oyun kurallarını ihlal etti. Burada bir kural hatası olmuştur. Aynı zamanda Barış Şimşek’in bu maçtaki en doğru kararı Motta ve Almeida’ya gösterdiği kırmızı kartlardı. Oyuna müdahale eden bir seyirciye tekme ile davranışlarının karşılığı kırmızıdır.

Serdar Tatlı

Haberin Devamı
YORUM YAZ