MENÜ

Su topunda bir ekol: ASSK

Futbolda '3 büyükler' tabiri nasıl kendi kulvarlarında öncü ve A takımlar seviyesinde şampiyonluklar yaşamış kulüpleri işaret ediyorsa; sutopunun '3 Büyükleri'nin de Galatasaray, İstanbul Yüzme İhtisas ve Adalar Su Sporları Kulübü'nün (ASSK) olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Su topunda bir ekol: ASSK

Adalar Su Sporları Kulübü Derneği, 1963 yılında Burgazada'da kuruldu. Ortaya çıkma amacını Ada'da yaşayan çocukların ve yalnızca yazları da olsa Ada'da zaman geçiren ailelerin çocuklarının spor yapmasını sağlayarak çocukların hem kaliteli zaman geçirmesine, hem de kötü alışkanlıklardan uzak tutulmasına yol açmaktır. Dernek, tüzükte kuruluş amacını “Üye ve sporcularını, su üstü ve sualtı dallarında (Yüzme, Sutopu, Yelken, Sualtı) bir okul disiplini altında öğretmen ve antrenörler nezaretinde yetiştirmek, sporcuların belirtilen branşlarda müsabakalara iştirakini sağlamak” şeklinde açıklamıştır.

Adalar Su Sporları Kulübü, Ada'da yaşayan çocukların denize olan yakınlığı ve yüzmedeki yeteneğinin iyi eğitimle birleştirilmesi sonucunda, kulübün açıldığı 1963 yılından sadece 1 yıl sonra Gençler ve Yıldızlar kategorilerinde Türkiye Şampiyonu olan kulüp, 1965 yılında ise yüzme ve sutopu kategorilerinde yine Gençler ve Yıldızlar kategorilerinde şampiyon olma başarısı gösterdi.

100’ü aşkın Türkiye rekorunun sahibi olan Adalar Su Sporları Kulübü, Türkiye Sutopu Deplasmanlı 1. Ligi'nde Erkek Büyükler kategorisinde 1988 ve 1990 yıllarında 2 defa Türkiye Şampiyonu oldu, aynı yıl düzenlenen Büyükler Başbakanlık Kupası'nı müzesine götürdü ve bu ligde 13 kez de ikinci olma başarısını göstedi. Bayan Büyükler Sutopu takımı ise Sutopu 1. Ligi'nde 6 kez Türkiye Şampiyonluğu'nu kazanan ve dört kez de Federasyon Kupası şampiyonu olarak başarı elde eti. Sutopu liglerinde yer alan diğer sutopu takımlarından Gençler Sutopu takımı 1. ligde 7 kez, Ümit Sutopu takımı 3 kez, Yıldız takımı 5 kez , Küçük Takım ise 7 kez Türkiye Şampiyonluğunu oldu. Bunun yanında A takımları çeşitli senelerde katıldığı Avrupa kupalarında ülkemizi başarıyla temsil etti.

Yıllardır başarıyla altyapısından yetiştirdiği oyuncular hem ASSK takımına hem transfer oldukları diğer takımlarda başarıyla hizmette bulunurken, bu oyuncular milli takımlarımızın iskeletini oluşturdular.

Erkek Büyükler Takımı, son birkaç senede 2 kez lig ve Federasyon Kupası finali oynadı. Ekonomik şartlar kulübün eski başarıyı yakalayamamasında önemli bir etken. Ayrıca liglerin kış aylarında yapılmasına karar verilmesi de, başarı için engel teşkil ediyor. Zira başta altyapı olmak üzere, takımların çalışabileceği kendilerine ait havuzu yok. Kulüp, özkaynaklarını kullanarak Türk sporuna hizmet vermeye kkararlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle altyapı çalışmalarına verilen hız, eski günlere dönüleceğinin işareti.

ASSK Büyükler Sutopu takımı geçtiğimiz hafta başlayan 2013-2014 Büyükler 1. Sutopu Ligi müsabakalarında sezonunun ilk iki haftasında yaptığı maçlarda Kınalıada'yı 12-3, Heybeliada'yı ise9-7 yenerek lige iyi bir başlangıç yaptı. Takım kadrosu şöyle:

Aziz Alper Bakıroğlu (Kaptan)
Oleg Astanin
Ivo Brzica
Berke Koçtürk
Kaan Kurt
Mahir Can Ağkurt
Mert Çakın
Mehmet Göknil
Can Gözüsulu...
Mert Güngörmez
Burak Öztürk
Tayga Tolga
Cemil Bahadır Özbakış
Yordan Yordanoğlu
Dinç Diptaş
Mehmet Çizmacı
Yiğit Atmaca
Türkay Görsem
Toprak Kayanselçuk
İsmail Gökay Sevim

ANTRENÖR :
Mehmet Alp Olcaytu

YARDIMCI ANTRENÖR :
Levent Sağlam
Avi Yenserfat

Haberin Devamı
YORUM YAZ