MENÜ

Türkiye'nin ilk ön liberosu

Türkiye'de ilk kez "ön libero" oynatılan futbolcu olan PTT 1. Lig takımlarından TKİ Tavşanlı Linyitspor Genel Menajeri Abdullah Duran, 1980'li yıllarda Türk futbolunda ön libero kavramı bulunmadığını belirterek, Ankaragücü'nü 1987-1989 yıllarında çalıştıran Fatih Terim'in, kendisini ön liberoda oynatarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk ön liberosu

Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1968 yılında Ankara’da doğduğunu ve Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan (BESYO) mezun olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Futbol oynamaya amatör olarak 1983’te başladığına işaret eden Duran, 1985-1992’de Ankaragücü, 1992-1998’de Kayserispor’da oynadıktan sonra Çorumspor, Türk Telekom, Petrolofisi takımlarının formalarını giyerek futbolu bıraktığını anlattı.

Duran, Ankaragücü’nde genç takımdan profesyonel takıma geçtiğinde, şu anda Galatasaray’ı çalıştıran Fatih Terim’in bu takımda teknik direktörlüğüne başladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"1980’li yıllarda Türk futbolunda ’ön libero’ kavramı yoktu. Ankaragücü’nü 1987-1989’da iki sezon çalıştıran Fatih Terim hocamız, beni ön libero oynatarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Türkiye’de ön libero sistemini uygulayan ilk hoca, Fatih Terim’dir. Ben de ilk ön libero oynatılan futbolcuyum. Bir takımın hem defans hem hücum hem de rakibin ataklarını kesme anlamında en büyük sigortası ön liberodur. Kendi takımında atak organizasyonlarını başlatan da ön liberodur. Ön liberonuz ne kadar sağlamsa ve ne kadar kaliteli oynuyorsa takımın hem müdafaada hem de hücumda etkinliği daha fazla olacaktır. Her takımda olmazsa olmaz oyunculardan biridir, takımın balansıdır, her şeyidir. Ön liberonun başarılı olup olmaması, seçtiğiniz oyuncularla alakalıdır. Seçtiğiniz oyuncu, ön libero görevini yapamazsa eleştiriler muhakkak olacaktır ama orada başlayıp süreklilik olunca da sorun olmaz. Mesela beni oynattığında Fatih hoca hiçbir eleştiri almadı."

Haberin Devamı

"Maçlarda en çok yorulan kişi ön liberodur"
Ön liberoyu, "orta sahanın arkasında oyun toplayıcı görevini yapan futbolcu" diye niteleyen Duran, daha önce orta sahada görev yaptığı için ön liberoda başarılı olup uzun yıllar burada kaldığını anlattı.

Duran, ön libero oynayan futbolcunun zeki ve fedakar olması gerektiğine dikkati çekerek, "Takımda en çok koşması, temposu en yüksek olması gereken oyuncu olduğundan maçlarda en çok yorulan kişi ön liberodur. Bunun zorluğunu yaşadık. Takım hem hücumda hem de müdafaadayken siz olmalısınız. Aradaki 70-80 metre alanı kullanacaksınız. Bu bakımdan ender oyunculardan biridir ön libero" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA

YORUM YAZ