MENÜ

''TT Arena'da kaza yaşanmadı''

Varyap-Uzunlar Ortak Girişimi, Türk Telekom Arena çatısının muhtelif büyüklükteki parçalarının rüzgar nedeniyle çatıdan koparak düştüğü ve bu nedenle faciadan dönüldüğü yönündeki bazı haberlerle ilgili açıklama yaptı.

''TT Arena'da kaza yaşanmadı''

Açıklamada, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla konunun seyri ve bazı teknik detayların paylaşılmak istendiği belirtilerek, "Öncelikle stadın çatısından hiçbir parça uçmamış, saha içine, tribünlere ya da stadyum dışına çatı parçası düşmemiştir. Kopan ya da yiten bir çatı parçası olmadığı gibi, faciaya neden olabilecek bir hasar da meydana gelmemiştir" denildi.

Haberin Devamı

Galatasaray Spor Kulübü yetkilileri tarafından, Varyap-Uzunlar Ortak Girişim yetkililerine, 10 Ekim tarihinde, saat 15.10’da stadın çatısında bulunan trapez levhalardan birisini tutan perçinlerin bir kısmının gevşemesi nedeniyle, levhanın kenarının havaya kalktığının bildirildiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bunun üzerine konunun uzman ekipleri hemen harekete geçmiş ve aynı gün saat 15.45’te gerekli işlemler yapılarak levha yeniden yerine tam olarak sabitlenmiştir. Ekipler, ertesi gün daha geniş bir çalışma yapmışlar; çatı trapez levhaları tek tek kontrol edilmiş ve bu kontroller sırasında herhangi bir probleme rastlanmamıştır. Teknik olarak ifade etmek gerekirse; stadyumun 90 cm genişliğinde ve yaklaşık 6 m uzunluğundaki trapez çatı örtüsü üzerinde bulunan 15 sıralı perçinden sadece 6 tanesi kalkmıştır ve trapez panelin yerinden kopması gibi bir durum söz konusu olmamıştır."

Haberin Devamı

"Varyap-Uzunlar Ortak Girişimi ve TOKİ arasında imzalanan sözleşme sonrasında, tarafımıza sağlanan tüm projeler ve şartnamelerin kontrolleri, uluslararası standartlara göre yapılmıştır" ifadelerine yer verilen açıklama, şöyle devam etti:

"Bununla birlikte, imal edilen çatı, 187 metreye varan açıklığı ile dünyadaki sayılı büyüklükteki çatılardan biridir. Ortak Girişim olarak bunun bilinci ile hareket edilmiş; yapım sırasında gerekli tüm mühendislik çalışmaları titizlikle yürütülmüş ve gerekli görülen her noktada uluslararası danışmanlık firmalarından destek alınmıştır. Çatının ve kaplamasının tasarımı için ise Almanya’da gerekli rüzgar testleri yaptırılmıştır. Bu testte hem mevcut durum irdelenmiş hem de Galatasaray Kulübü’nün, ileride açılır-kapanır kapak takması ihtimaline karşı, kapaklı tasarımın da rüzgar testi yapılmıştır. Her iki durumda da uluslararası koşulları sağlayacak bir çelik konstrüksiyon tasarımı gerçekleştirilmiştir. Uygulama sırasında bölgenin dengesiz rüzgar yükleri de dikkate alınarak, bu tasarımda, gereklerinden fazla önlem alınarak güvenli tarafta kalınmış ve tüm bu mühendislik çalışmaları TOKİ ile de paylaşılmıştır.
Buna müteakip, Galatasaray Spor Kulübü ve Ortak Girişim yetkilileri stadyum dahilinde incelemelerde bulunmuş, stadyumda teknik bir problem olmadığı konusunda uzlaşmaya varılmış ve bu durum bilfiil Galatasaray Spor Kulübü yetkilileri tarafından da onaylanmıştır.
Türk Telekom Arena Stadyumu, Varyap-Uzunlar Ortak Girişimi ve birbirinden değerli alt yüklenicilerinin üstün çabaları ile çok kısa bir sürede tamamlanmış ve Galatasaray Spor Kulubü’ne ve Türk futboluna armağan edilmiştir."

AA

YORUM YAZ