MENÜ

Dev rövanş

Geçen yıl Play-Off finalinde karşı karşıya gelen iki ezeli rakip Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray, yeni sezon öncesinde tam 21 yıl sonra Cumhurbaşkanlığı Kupası için kozlarını paylaşacak

Dev rövanş

Fenerbahçe Ülker-Galatasaray final serisi ile sona eren basketbol sezonu, yine Fenerbahçe Ülker-Galatasaray derbisi ile açılıyor. İki dev 21 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın sahibi olmak için bir kez daha kozlarını paylaşacaklar. İki ezeli rakibin potada karşı karşıya gelmesi hiç kuşkusuz geçen yıl basketbola olan ilginin patlamasına neden olmuştu. Yeni sezonun da bu maçla beraber ilginin giderek artacağı şüphesiz. Fenerbahçe ve Galatasaray, bıraktığımız günden biraz farklı konumdalar.

Tomas-Mirsad sakat, Ukic iyileşti

Fenerbahçe’den başlayacak olursak, çekirdek kadroyu korudular. Giden Litvanyalılar Jasikevicius ve Lavrinoviç’in yerine ABD’li Jerrels ve Gist takıma dahil oldu. Basketbolu çok iyi bilen ve daha çok zekaları ile oynayan ikilinin yerine, atletik özellikleri ön planda yeni ikili geldi. Ek olarak da Hırvatlar’ın son zamanlarda yetiştirdiği müthiş skorer Bogdanoviç. Ancak Kanarya, hazırlık dönemini çok iyi geçiremedi. Milli Takım’da yer alan oyuncuların yanı sıra, Ukiç, Tomas ve Mirsad’ın sakatlığı, hazırlıkların randımanlı olmasını engelledi. Onlar için sevindirici nokta, Ukiç’in iyileşmiş olması.

Bambaşka bir Galatasaray....

Galatasaray ise bambaşka bir görünümde. Geçen yıl buralara gelmelerine sürpriz gözüyle bakılıyordu. Şimdi ligin favorilerinden birileri. Lakoviç, Ender, Lucas, Furkan, Cevher, Songalia, son olarak da Zaza Pachulia takviyeleri ile çekinilmesi gereken bir takım oldular. 4 kısa oyunu müthiş yönlendiriyor, skora da katkı veriyor. Furkan, Andriç ve Songalia’dan oluşan uzun rotasyonuna yıllardır NBA’de oynayan Zaza Pachulia da eklendi. Oradaki sertlik sorununu bu transferlere aşacaklar.

İki teknik adam da çok tecrübeli

İki coach da çok tecrübeli. Geçen yıl tam 9 kere karşı karşıya geldikleri için birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Keza oyuncular da öyle. Atacakları her adımı önceden tahmin edebilecek durumdalar.
Hal böyle olunca son derece çekişmeli ve keyifli bir maçın bizi beklediği aşikar.

Bu tip finallere alışıklar

İki takımı olumsuz etkileyecek nokta yoğun bir maç trafiğinden çıkmış olmaları. Fenerbahçe’nin artısı, rakibe oranla daha oturmuş ve bir yapıya sahip olması. Artı bu tip finalleri yıllardır oynuyorlar. Kritik anlarda tecrübeleri onları avantajlı kılacak. Galatasaray’ın artısı ise fazla milli oyuncusu olmadığı için Fenerbahçe’ye oranla daha faydalı bir hazırlık dönemi geçirdiler. Euroleague ön elemesinde de bunun faydasını gördüler. Ayrıca rakibe oranla daha açlar.

Spahija: Özrümüz olamaz

Fenerbahçe Ülker’in Hırvat çalıştırıcısı Neven Spahija, “Her ne kadar Galatasaray’a karşı erken bir final maçı yapacak olsak da yarın (bugün) için çok iyi basketbol oynamak dışında herhangi bir özrümüz olamaz” şeklinde konuştu.

‘Bu ortamı kirletmeyelim’

Galatasaray antrenörü Oktay Mahmudi ise, “Türk insanının büyük bir kesiminin, sporu bir eğlence olarak gördüğünü her dönemde hatırlatmamız gerekiyor ve Türk insanı bunun bilincinde. Sadece bir grubun, herhangi bir takım taraftarının, sporu kirletmeye hakları yok diye düşünüyorum. İki büyük kulübün bir araya gelmesi, rakip olması ne güzel, ancak rekabetin olduğu yerde keyifli ortamlar yaratılır. Bu ortamı bozmayalım, bu ortamı kirletmeyelim” dedi.

Cumhurbaşkanı gelemiyor

Beko Basketbol Ligi’nde geçen sezon tam 26 yıl sonra final serisinde karşılaşan Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray, bu kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda 21 senenin ardından karşı
karşıya gelecek. Dev maçı daha önce izleyeceği açıklanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün programının değişmesi nedeniyle Kayseri’ye gelemeyeceği bildirildi.

Tarihte 2 kez karşılaştılar

Fenerbahçe ile Galatasaray, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda daha önce 2 kez kupa için karşı karşıya geldi. İlk maç; Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın ilk kez düzenlendiği 1984-85 sezonunda yapıldı ve mücadeleyi Galatasaray 85-84 kazandı. İki karşılaşma da 1989-1990 oynandı. Bu kez Fenerbahçe rakibini 95-86 mağlup etmişti. Kupa tarihinde Fenerbahçe 4 kez, Galatasaray ise 1 kez kupa sevinci yaşadı. Kupayı en çok
Efes (9 kez) kazandı.

Gökhan German

2

Haberin Devamı
YORUM YAZ