MENÜ

Ayak burkulmalarında yapılması gerekenler

Heyecan ve tutkuyla izlediğimiz Dünya FIBA Şampiyonası maçları sahada büyük çekişmelere sahne oluyor. Zorlu mücadeleler sırasında sporcuların en sık karşılaştığı sorunlardan biri de “ayak bileği burkulmaları”.

Ayak burkulmalarında yapılması gerekenler

Bu konuda bilgiler veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, ayak bileği burkulmalarında dikkat edilmesi gerekenin sorunun doğru şekilde tespit edilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ayak bileği burkulmalarının oluşumundan bahseden Dr. Tolga Aydoğ; “Ayak bileği burkulması, yere düşme sırasında hareketin eklemin normal sınırlarını aşmasına bağlı olarak ayak bileği bağlarının gerilmesi ve yırtılmasına verilen isimdir. Doğası gereği yere düşme sırasında ayağın dış kısmı daha önce, iç kısmı ise daha sonra yere temas eder. Eğer bu hareketin kontrolünde sıkıntı olursa, ayağın içinin yere basışı sağlanamaz ve ayak bileğinin içe doğru dönmesine ve dış tarafta hareketi kontrol eden bağların gerilmesine neden olur. Ayak bileği burkulmalarının yüzde 80’i ayak bileğinin dış kısmında oluşur” dedi.

Ayak bileği burkulmalarının üç derecede sınıflandırıldığını belirten Dr. Tolga Aydoğ; bunları şu şekilde sıraladı:

Haberin Devamı

• Ayak bileği bağları zorlanması
• Ayak bileği bağlarının kısmi yırtığı
• Ayak bileği bağlarının tam yırtığı

Ayak bileği burkulmalarının muayenesinin ayak bileği hareketlerinin kısıtlanması, ayak bileğinde şişme, ayak bileği bağlarının yetersizliğinin/yeterliliğinin muayenesini içerdiğini belirten Doç. Dr. Tolga Aydoğ, “Burada en önemli husus, ayak bileği bağ yaralanması sırasında kemikte kırık olup olmadığına karar verilmesidir. Hastanın durumu röntgenle anlaşılabilir” dedi.

Ayak bileği yaralanmalarının erken tedavisinin diğer yumuşak doku yaralanmalarına benzediğini ifade eden Dr. Tolga Aydoğ, tedavide uygulanması gereken dört ana prensibi şöyle sıraladı:

1. Dinlenme: Ağrılı hareketleri yapmayacak ama ağrısız hareketlere izin verecek düzeyde istirahat, sporcularda çok nadiren alçı uygulaması gerekir.
2. Buz uygulama: Her seferinde 20 dakika olmak üzere iki saatte bir, yada saatte bir 10 dakika
3. Kompresyon: Elastik bandaj veya ayak bileği koruyucusu
4. Ayağı yukarı kaldırma: Ayağın kalp hizasından yukarıya kaldırılarak yatılması

“Erken dönemde uygulanan bu tedaviler sonrası, kişinin kas kuvvetini ve daha da önemlisi dengesini geri kazandırmak gerekir. Dolayısı ile tedavide bu iki hususa çok önem vermek gerekir” diyen Doç. Dr. Aydoğ ayrıca “Unutulmaması gereken en önemli konu, tedavinin kişiye özel olarak planlanması gerektiğidir” dedi.

Haberin Devamı

Ağrı giderici ürünler için tıklayın

YORUM YAZ