MENÜ

Asıl sorun kadro!

Yazarımız Ergun Ata, Trabzonspor'da son üç haftada yaşanan düşüşün nedenlerini masaya yatırdı. Şenol Güneş'in sistemi, çabuk, hücuma dönük, bol pasa dayalı ve geri pası dahi yasaklayan bir felsefe. Ancak işin en can alıcı noktası, Trabzon'un bu anlayıştaki oyuncu sayısının azlığı.

Asıl sorun kadro!

Trabzonspor’un Şenol Güneş’in gelişinden sonra gösterdiği büyük çıkışın 3 haftadır sekteye uğramasının elbette futbolun genel değerlendirmeleri içerisinde bir izahı vardır. Bugünkü duraklamanın temel sebebi oyuncu kadrosunun yapısıdır. Güneş’in gelişiyle kendi mantalitesine uygun olarak oluşturduğu oyun anlayışı, zaman zaman göze hoş gelen enstantaneler sergileyip sonucu alsa da, dişlinin çarklarında yaşanan eksiklikler bütün yapıyı temelden sarsıyor. Şenol Güneş, takımından sürekli, çabuk, hücuma dönük, bol pasa dayalı, agresif, neredeyse geri pası dahi yasaklayan bir felsefeyle oynamasını talep ediyor. İşin en can alıcı noktası da burası.

Trabzonspor’da bu anlayışta oynayacak futbolcu sayısı son derece kısıtlı. Örneğin ideal orta saha olmasa da bir Colman’ın eksikliği bile sistemi derinden etkiliyor. Pozisyon üreten takım bu sefer bitirici noktada sorun yaşıyor. Zira tüm hücum finali Umut’un sırtına kalıyor. Bu özverili santrfor takımın tüm gol yükünü taşıyor. 2010 yılına müthiş bir başlangıç yapan Umut bir maç ara verdi mi, işler sarpa sarıyor.

Çeşitlilik yaratılamadı
Zirveyi hedefleyen ve birden çok kulvarda mücadele etmek zorunda kalan ekiplerin en temel ihtiyacı, kadro derinliğidir. Trabzonspor çok para harcayıp, geniş bir sirkülasyon sağlasa da maalesef bu çeşitliliği yaratamamıştır. Devre arasında kadroyu zenginleştirmek ve alternatif olmak adına yapılan 3 transfer şu ana kadar olumlu yansıma gösterememiştir. Trabzonspor şu an mevkii ve yarar anlamında transfer ihtiyacını aynı oranda karşılayamamıştır. Takımın ideal tertibi Güneş’in felsefesini sahaya iyi yansıtabilmektedir. Ancak lig yarışının ilerleyen haftalarında yaşanan sakatlık ve ceza problemleri kadroyu eksik bırakınca sorunlar da çözümsüz bir hal almaktadır.

Şenol Hoca’nın mesajı!

Bütün bunların gölgesinde günü kurtarma adına onca çabalara karşın, son üç maçta ciddi kayıplarla karşılaşılmasının ardından Güneş’in verdiği son mesajın açılımı şudur: Kendi felsefesine uyanlar kalacak, uygun olanlar alınacak, diğerlerine kapının yolu gösterilecektir. Trabzonspor belli ki yeni transfer döneminde de ciddi bir transformasyon yaşayacaktır. Ama burada önemli olan felsefeyi uygulayanın düşüncesinin, hakim olmasıdır. Şota’nın değil, örneğin!..

Haberin Devamı
YORUM YAZ